Två elever leker med två små barn i en sandlåda

Barn och fritid – Ledarskap

Vill du leda och stötta barn och ungdomar inom förskola, skola eller olika fritidsverksamheter? Är du intresserad av träning och vill hjälpa människor att hitta en hållbar livsstil? Kanske funderar du på att bli väktare? Välj Barn och fritid – Ledarskap!

Utbildningen är ett Barn- och fritidsprogram och leder till en yrkesexamen, vilket gör att du kan få jobb direkt efter gymnasiet. På Barn och fritid – Ledarskap ingår alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola och universitet. Så många som 78% av våra studenter våren 2022 fick med sig denna behörighet.

Två inriktningar

Under årskurs 1 får du prova på de inriktningar och yrkesutgångar som finns på Barn och fritid – Ledarskap. Hagagymnasiet erbjuder som enda skola i kommunen programmets båda inriktningar, vilket gör att du under årskurs 1 i lugn och ro kan känna efter och prova på vilken inriktning och vilken yrkesutgång som passar dig bäst.

Inför årskurs 2 specialiserar du dig och väljer då mellan två inriktningar.

Två gymnasieelever som leker med två barn i en sandlåda.

Den här inriktningen passar dig som vill arbeta inom yrkesområden som rör människors fritid och hälsa. Du utvecklar kunskaper om hur kost, sömn och träning påverkar oss och du lär dig att leda människor i olika sorters verksamheter där denna kompetens behövs.

Välmående och att ta hand om sig – på många olika vis – är viktigare än någonsin och din förmåga att förmedla detta efterfrågas. Din framtida yrkesexamen kan innebära att du arbetar som instruktör på ett gym, inom kyrklig verksamhet eller inom fritidsgårds- och skolverksamhet.

Kanske är du verksam inom en idrottsförening eller så jobbar du på en sport- eller badanläggning när du är klar med gymnasiet.

Inriktningen ger dig en mycket god grund om du planerar att läsa vidare till

  • fritidsledare
  • fritidspedagog
  • idrottslärare
  • personlig tränare
  • fysioterapeut.
En pojke som tränar i ett gym.

Denna inriktning vänder sig till dig som vill lära dig mer om barn och ungdomars lärande och utveckling. Då kan du bli barnskötare eller elevassistent och du kommer att göra din APL på förskola eller skola. Efter studenten kan du studera vidare till förskollärare eller lärare, om du vill!

Om du är nyfiken på ett yrke där du genom ditt ledarskap axlar ansvar för andra människors säkerhet och trygghet, då kanske din yrkesutgång blir väktare? Hagagymnasiet samarbetar med BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) för att din utbildning alltid ska vara aktuell. Denna inriktning ger dig dessutom en bra grund om du vill läsa vidare till polis, socionom eller psykolog.

Tre  gymnasieelever som bakar tillsammans.

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Programgemensamma kurser

Kurs

Poäng

Hälsopedagogik

100

Naturkunskap 1a2

50

Kommunikation

100

Lärande och utveckling

100

Människors miljöer

100

Pedagogiskt ledarskap

100

Samhällskunskap 1a2

50

Kurser och programfördjupning på inriktningen Fritid och hälsa

Kurs

Poäng

Fritids- och friskvårdsverksamheter

200

Fritids- och idrottskunskap

100

Programfördjupning för yrkesutgång
Instruktör inom fritid och hälsa:


Aktiviteter och upplevelser

100

Entreprenörskap

100

Idrott och hälsa 2

100

Kost och hälsa

100

Träningslära 1

100

Mental träning (kan ersättas med
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3)

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Kurser och programfördjupning på inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete

Kurs

Poäng

Socialt arbete 1

100

Pedagogiskt arbete

200

Programfördjupning för yrkesutgång Väktare:


Bevakning och säkerhet

300

Larm, övervakning- och säkerhetssystem

100

Socialt arbete 2

100

Mental träning (kan ersättas med
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3)

100

Programfördjupning för yrkesutgång
Barnskötare/Elevassistent


Barns lärande och växande

100

Etnicitet och kulturmöten

100

Pedagogiska teorier och praktiker

100

Skapande verksamhet

100

Specialpedagogik 1

100

Specialpedagogik 2

100

Mental träning (kan ersättas med
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3)

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

19 veckor APL-tid

Det är viktigt att du tidigt lär känna din framtida bransch och att du ges möjlighet att växa in i din yrkesroll. Därför är du garanterad minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) men hos oss på Hagagymnasiet får du hela 19 veckor.

Frågor och svar

Här arbetar behöriga och kompetenta lärare, som gillar sitt jobb. Både elever och personal trivs på Haga!

Vi har en aktiv elevkår som arrangerar roliga aktiviteter i sann Hagaanda för att skapa gemenskap över program- och klassgränser. Följ gärna Elevkåren (@hagaandan) på Instagram eller läs mer om elevkåren här.

Hela Hagagymnasiet utgår från våra värdeord Samarbete, Omtanke och Möjligheter, där vi alla tillsammans strävar efter att ge dig en riktigt bra gymnasietid!

Frågan är knepig att besvara, eftersom det beror på ditt eget meritvärde i jämförelse med hur många andra som söker till programmet varje år. Ett tips är att du kontaktar vår studie- och yrkesvägledare Berit Eriksson för att få reda på förra årets meritpoäng!

Här hittar du kontaktuppgifter vår studie- och yrkesvägledare

Du är intresserad av människor och att arbeta med människor i olika åldrar. Du tycker om att leda, utveckla, undervisa, möta och assistera människor på olika vis. Du är nyfiken på och vill utveckla din förmåga att samverka och samarbeta med andra då vi arbetar mycket i grupp under utbildningen.

Du vill även utveckla din förmåga att kommunicera med andra och prata inför andra. Detta förekommer en hel del på utbildningen redan från start!

Ta hjälp av din egen studie- och yrkesvägledare, eller hör av dig till oss på Haga! Vår studie- och yrkesvägledare Berit Eriksson hjälper dig gärna att hitta rätt.

Här hittar du kontaktuppgifter till vår studie- och yrkesvägledare

Efter dina år på Haga finns det många alternativ! Våra före detta elever hittas på många olika ställen och många har redan fasta anställningar inom sina respektive yrkesutgångar eller har fått vikariat där yrkeslivet inleds. En hel del väljer att studera vidare på antingen universitet eller yrkeshögskola.

Ja, här hittar du Café BeHaga med alla sina godsaker! Cilla med kollegor erbjuder många nyttiga (och några lite mindre nyttiga :-) ) och energiboostande alternativ. En god macka eller fräsch fruktsallad gör att du orkar jobba på hela vägen fram till lunch!

Ja, på Hagagymnasiet får du en Chromebook att använda under din studietid här.

Ja, på Haga finns det både IT-tekniker och IT-pedagog på plats
på skolan. Bra va? :-)

Frågor och svar om inriktningar och kurser


Haga erbjuder båda inriktningarna på Barn och fritid: Pedagogiskt och socialt arbete samt Fritid och hälsa.

De vanligaste yrkesutgångarna är barnskötare, elevassistent, instruktör inom fritid och hälsa, samt väktare.

Ja, du får alltid med dig den grundläggande behörigheten till högskola/universitet om du vill! (Du kan/får dock välja bort dessa kurser.) Så många som 78% av våra studenter våren 2022 fick den grundläggande behörigheten med sig!

Frågor och svar om studier på Haga

Skoldagens längd varierar men de är ungefär 7–8 timmar om dagen. Ofta börjar du strax efter klockan 08.00 och slutar runt klockan 16.00.

Mängden teori beror på vilket ämne som studeras, vilket innebär att det varierar mellan lektionerna. Är det mycket läxor? Om du utnyttjar lektionstiden och Hagatimmarna väl behöver det inte bli så mycket hemarbete för dig!
Vissa ämnen kan dock kräva mer läxtid än andra – men det är också olika från individ till individ.

På Barn och fritid – Ledarskap är det stor variation och omväxling vad gäller examinationsformer. Allt från gruppredovisningar, seminarier, enskilda arbeten, prov eller praktiskt genomförda moment. Lärarna och eleverna kommer ofta överens om hur kunskapsredovisningarna/examinationerna ska se ut. Du får vara med och påverka!

Huvudsakligen används vanliga böcker, men digitala inslag förekommer. Variationen är viktig! Om du behöver inlästa läromedel hjälper vi till med det.

Till årskurs 1 tar vi in 31 elever i varje klass på Barn och fritid – Ledarskap. I årskurs 2 och 3 kan undervisningsgruppernas storlek variera beroende på elevernas inriktningsval.

Självklart! I årskurs ett satsar vi på tre mentorer i varje klass - det ger dig och dina klasskompisar en trygg start på gymnasietiden.

Frågor och svar om stöd under studietiden

På Hagagymnasiet finns många tillfällen till stöd utlagt i schemat. Förutom den hjälp du alltid får av dina lärare och din mentor så ska du passa på att gå på det som vi kallar Hagatimmarna. Det finns två sådana tillfällen per vecka. Alla dina lärare finns tillgängliga, du behöver bara kolla på schemat i vilken sal de sitter, redo för att hjälpa dig med det du kanske behöver få förklarat för dig en gång till. Eller, om du varit sjuk och behöver ta igen någon uppgift. Du är alltid välkommen. Dessutom finns det räknestugor, där vi gnuggar “matematik-knölarna” lite extra tillsammans med lärare på plats.

På Haga finns det ett starkt elevhälsoteam. Du möter kurator, skolsköterska, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. På plats hos oss finns även
bibliotekarie, IT-pedagog och IT-tekniker som stöttar dig i din skolvardag. Antingen bokar du tid själv, eller så hjälper din mentor dig.

Läs mer om elevstöd på Haga

Frågor och svar om APL – arbetsplatsförlagt lärande

APL betyder arbetsplatsförlagt lärande, vilket innebär praktik som är knuten till
kurserna du läser på programmet.

Du är alltid garanterad 15 veckors APL, men på Haga får du hela 19 veckors APL! Det är viktigt att du tidigt lär känna din framtida bransch och ges möjlighet att växa in i din yrkesroll.

  • Under årskurs 1 gör du tre veckor APL
  • Under årskurs 2 gör du åtta veckor APL (tre veckor på höstterminen och fem veckor på vårterminen)
  • Under årskurs 3 gör du åtta veckor APL (tre veckor på höstterminen och fem veckor på vårterminen)

Det beror på vilken yrkesutgång du väljer. Om du väljer att läsa till barnskötare genomförs APL på förskola. Vill du bli elevassistent är du på grundskolan. Inom inriktningen Fritid och hälsa kan du exempelvis göra din APL på gym eller hos en idrottslärare på en grundskola. Vill du bli väktare arbetar du mot slutet av
utbildningen tillsammans med dina blivande väktarkollegor, till exempel inom Securitas.

Nej, på skolan finns en APL-samordnare som ordnar och har kontakt med APL-platserna.

Ja, om du har längre än 6 km till APL-platsen från hemmet.

Du följer din handledares arbetsdag och tar del av det som sker på din arbetsplats. Efterhand genomför du allt mer avancerade arbetsuppgifter självständigt, allt i linje med kursplaner och programmets examensmål.

Ja, din APL fortgår även om skolan har studiedagar, enligt gällande avtal.

Hör våra elever berätta om utbildningen